Ћирилица  ·  Latinica  ·  English

  Одржане редовна и свечана седница Скупштине СИТС

У петак 29. марта 2024. године одржане су редовна и свечана седница Скупштине СИТС. На редовној седници Скупштине размотрен je и усвојен Извештај и раду и пословању СИТС у 2023. години, као и План и програм рада за 2024. годину. Констатовано је да су у претходној години, постигнути значајни пословни резултати. Интензивно се радило на повећању научно стручних активности СИТС, интензивнијој сарадњи са међународним асоцијацијама и домаћим институцијама од значаја за рад СИТС, као и државним органима. Успешно су реализовани стручни испити, организовани научни скупови и конференције, међу којима се посебно издваја новопокренута конференција која се бави губицима воде у систему јавног водоснабдевања, а која је у кратком временском периоду постала препознатљива и привукла велики број заинтересованих учесника и излагача. Значајно је повећан обим издавачке делатности, која је поред публиковања шест бројева часописа "Техника" обухватила и зборнике радова и друга издања. Као посебан резултат истакнута је успешно реализована манифестација посвећена 80 година културе сећања на Николу Теслу. Свечана академија посвећена лику и делу Николе Тесле реализована је у организацији Савеза инжењера и техничара Србије и Министарства спољних послова Републике Србије и представљала је централну манифестацију стратешке кампање српске дипломатије под називом "Тесла енергија мира". Остварени резултати представљају солидну основу за даље пословање и остваривање још успешнијих пословних резултата у 2024. години. Остварени су и финансијски резултати који су много бољи у односу на претходну годину.

Усвојен је Извештај Надзорног одбора о раду и пословању СИТС у 2023. години. Чланови Скупштине су упознати, кроз годишњи извештај, и са активностима колективних чланица СИТС. 

На седници Скупштине додељена су признања за 2023. годину. Највеће признање СИТС Златну ИТ Плакету добили су проф. др Милован Живковић, потпредседник СИТС и дугогодишњи председник СМЕИТС и г-дин Бошко Иванковић председник Удружење инжењера и техничара општине Параћин.

За најбољу ИТ организацију проглашени су Савез инжењера металургије Србије и Друштво архитеката Зрењанин.

За најбољу ИТ публикацију проглашени су Научно стручни часопис ДИТ, издавач Друштво инжењера Зрењанина, књига "Како се калио урбанизам- моје иновације у Београду 1971. до 1991." аутора проф. др Борислава Стојкова, издавачи Удружење урбаниста Србије и Асоцијација просторних планера Србије, публикација "Proceedings- 11th International Conference on Renewable Electrical Power Sources", уредник др Милица Влаховић, издавач Друштво за обновљиве изворе енергије при СМЕИТС и публикација "Зелена инфраструктура у компакт граду-еколошки индекс као инструмент отпорности на климатске промене", издавач Удружење пејзажних архитеката Србије.

За заслужне чланове СИТС проглашени су Татјана Симоновић, дипл.инж.арх, Зорица Чоловић Суботић, дипл.инж.арх, проф. др Петар Ускоковић, дипл. инж. технол, Зоран Дукић, дипл.инж.ел, Душан Медић, дипл. менаџ, Драгана Вујичић, дипл.инж.пејз.арх, мр Гаврило Веселиновић, дипл.инж.пољ.

За почасне чланове СИТС проглашени су др Мирослав Павловић, дипл.инж.технол, мр Младен Игњатовић, дипл.инж.пољ, prof. dr Susai Rajendran.

У име награђених учесницима Скупштине се обратио проф. др Милован Живковић.

Чланови Скупштине СИТС и гости били су у прилици да погледају и изложбу "Баухаус сто година после", реализовану у организацији Културног центра Зрењанин. Ауторски тим изложбе чине Данка Јечменица, дизајн и концепт изложбе, Весна Каравида, аутор  текстова у каталогу, Оливера Скоко, модератор дискусија и разговора, Јелка Ђорђевић, реализација и концепт архитектонских радионица и Сандра Бањанин, менаџер пројекта.

 Галерија слика

 

 Одржане редовна и свечана седница Скупштине СИТС

У петак 17. марта 2023. године одржане су редовна и свечана седница Скупштине СИТС.

Поред чланова Скупштине СИТС, седници су присуствовали и чланови Управног одбора, Надзорног одбора и Суда части СИТС.

На редовној седници Скупштине размотрен je и усвојен Извештај и раду и пословању СИТС у 2022. години, као и План и програм рада за 2023. годину. Констатовано је да су у претходној години, упркос отежаним условима пословања, постигнути значајни пословни резултати. Интензивно се радило на повећању научно стручних активности СИТС, интензивнијој сарадњи са међународним асоцијацијама и домаћим институцијама од значаја за рад СИТС, као и државним органима. Успешно су реализовани стручни испити, организовани научни скупови и конференције, поред постојећих покренута је и нова конференција која се односи на губитке воде у систему јавног водоснабдевања, реализоване су и научна конференција и изложба посвећене архитекти и сликару Милану Минићу и створени сви предуслови за остваривање још успешнијих пословних резулатата у 2023. години. Остварени су и финансијски резултати који су много бољи у односу на претходну годину.

Усвојен је Извештај Надзорног одбора о раду и пословању СИТС у 2022. години.

Чланови Скупштине су упознати, кроз годишњи извештај, и са активностима колективних чланица СИТС. 

На седници Скупштине додељена су признања за 2022. годину. Највеће признање СИТС Златну ИТ Плакету добили су емеритус проф. др Илија Ћосић, дипл.инж.маш, председник Инжењерске академије Србије, проф. др Ненад Филиповић, дипл.инж.маш, ректор Универзитета у Крагујевцу и Мирољуб Трифуновић, дипл.инж.метал, секретар Савеза друштава инжењера и техничара града Пожаревца.

За најбољу ИТ организацију проглашени су Савез инжењера и техничара текстилаца Србије, Научно стручно друштво за заштиту животне средине Србије ECOLOGICА, Друштво инжењера Зрењанина, Друштво грађевинских инжењера Новог Сад.

За заслужне чланове СИТС проглашени су мр Радивоје Филиповић, дипл.инж.ел. проф. др Дејан Радић, дипл.инж.маш. Слободан Јовић, дипл.инж.арх. др Сања Стевановић, дипл.физико-хемичар Милијанко Радојевић, дипл.инж.маш. Миомир Илић, дипл.инж.шум. проф. др Јасна Плавшић, дипл.инж.грађ. др Јелена Ивановић Војводић, дипл.инж.арх. Бобан Миливојевић, дипл.инж.арх.

За почасне чланове СИТС проглашени су проф. др Петар Анагности, дипл.инж.грађ,  др Загорка Радојевић, дипл.инж.технол. и проф. др Властимир Радоњанин, дипл.инж.грађ.

Чланови Скупштине СИТС и гости били су у прилици да погледају и изложбу "Милан Минић, архитекта и сликар траг у времену" аутора др Игора Марића.

 Галерија слика

 

 Одржане редовна и свечана седница Скупштине СИТС

У петак 25. марта 2022. године одржане су редовна и свечана седница Скупштине СИТС са почетком у 11 часова.

На редовној седници Скупштине размотрен je и усвојен Извештај и раду и пословању СИТС у 2021. години, као и План и програм рада за 2022. годину. Констатовано је да су у претходној години упркос пандемији и отежаним условима пословања постигнути значајни пословни резултати. Реализоване су све планиране стручне активности уз учешће еминентних стручњака из земље и иностранства. Конференцијима, одржаним у организацији СИТС, присуствовао је велики број стручњака из земље и иностранства. Остварени су и финансијски резултати који су много бољи у односу на претходну годину. Усвојен је Извештај Надзорног одбора о раду и пословању СИТС у 2021. години.

Чланови Скупштине су упознати, кроз годишњи извештај, и са активностима колективних чланица СИТС.

За члана Суда части изабран је проф. Иван Рашковић са Архитектонског факултета Универзитета у Београду.

У колективно чланство СИТС примљен је Савез инжењера и техничара Косова и Метохије. Присутнима се обратио председник Савеза др Бојан Стојчетовић. 

На седници Скупштине додељена су признања за 2021. годину. За најбољу ИТ организацију проглашено је Удружење инжењера Полимља. Признање најбоља ИТ публикација добили су каталог изложбе "Проф. др Вујица Јевђевић, хидролог светског гласа" ауторке Оливере Ћосовић, издавачи СИТС и Удружење инжењера Полимља, часопис "ECOLOGICA", уредница проф. др Лариса Јовановић, издање Научно стручног друштва за заштиту животне средине Србије ECOLOGICA, часопис "Архитект" уредник Зоран Чемерикић, издање Друштва архитеката Ниша, књига „Даљинско грејање – пројектовање цевне мреже“, аутора Драгана Шошкића, издавач СМЕИТС, монографија „Нерђајући челици“ аутора др Зорана Карастојковића и др Радише Перића, издавачи ИДК и ПДПП Перић & Перић доо.

За заслужне чланове СИТС проглашени су проф. др Владан Кузмановић декан Грађевинског факултета УБ, др Дејан Дивац, генерални директор ЈВП „Јарослав Черни“, проф. Иван Рашковић, проф. др Драгица Јевтић, проф. др Златко Марковић, проф. др Властимир Радоњанин, доц. др Александар Ђукић, др Драгана Павловић, г-дин Горан Маринковић. За почасне чланове СИТС проглашени су проф. др Мирослав Живковић и др Ненад Шушић.

Након редовне одржана је и свечана седница Скупштине СИТС на којој су награђенима додељена признања. Чланови Скупштине СИТС и гости били су у прилици да погледају и изложбу "Проф. др Вујица Јевђевић, хидролог светског гласа".

Галерија слика

 Одржане ванредна и редовна седница Скупштине СИТС

Дана 11. маја 2021. године одржана је ванредна седница Скупштине СИТС на којој су усвојене Измене и допуне Статута СИТС. 

Редовна седница Скупштине СИТС одржана је 25. маја 2021. године. У складу са Дневним редом на седници је размотрен и усвојен Извештај и раду и пословању СИТС у 2020. години. Размотрени су и извештаји о раду колективних чланица СИТС у претходној години. Размотрен је и усвојен и Програм и план рада СИТС у 2021. години, а размотрене су и планиране активности чланица. Усвојен је Извештај Надзорног одбора о раду и пословању СИТС у 2020. години.

На седници је извршен и избор нових органа СИТС на мандатни период од четири године. За председника СИТС изабран је др Игор Марић, а за потпредседника др Милован Живковић. Чланови Управног одбора су проф. др Снежана Урошевић, Мирјана Манић, дипл.инж.грађ, Горан Маринковић, дипл.инж.менаџ, проф. др Властимир Николић, Радисав Срећковић дипл.инж.маш, Милутин Станковић, дипл.инж.маш, др Јелена Ивановић-Војводић. За чланове Надзороног одбра изабрани су проф. др Иван Алексић, председник, Милан Арсеновић, инж.геод., проф. др Борко Булајић, Ђорђо Симанић, дипл.ецц, Милан Зечар, дипл.инж.руд.
Председник Суда части је мр Зоран Пендић, а чланови др Александар Јевтић, проф. др Весна Златановић Томашевић и Слободан Ђорђевић дипл.инж.ел.

На свечаној седници Скупштине извршена је и додела признања за 2020. годину. Највеће признање СИТС Златна ИТ плакета додељена је проф. др Новици Грујићу и мр Зорану Пендићу.

За најбоље ИТ организације проглашени су Савез друштава инжењера и техничара града Пожаревца и Удружење урбаниста Србије.

За најбоље ИТ публикације проглашени су часопис "КГХ" 50 година редовног излажења, издавач Савез машинских и електротехничких инжењера и техничара Србије  и књига "Време архитектуре, архитектура и урбанизам у Ваљеву 2010-2019", издавач Друштво архитеката Ваљева.

Признања детаљније

Одржане годишња радна и свечана седница Скупштине СИТС
и додељена признања за 2019. годину

Радна седница Скупштине СИТС одржана је у петак 7. фебруара 2020. године. Седници су, поред чланова Скупштине, присуствовали и чланови Управног и Надзорног одбора и Суда части СИТС.

У складу са Дневним редом на седници је размотрен и усвојен Извештај и раду и пословању СИТС у 2019. години. Размотрени су и извештаји о раду колективних чланица СИТС у претходној години. Размотрен је и усвојен и Програм и план рада СИТС у 2020. години, а размотрене су и планиране активности чланица. Усвојен је Извештај Надзорног одбора о раду и пословању СИТС у 2019. години.

У колективно чланство СИТС примљени су Удружење инжењера Полимља, Удружење инжењера и техничара Сурдулице.

Након радне одржана је и свечана седница Скупштине СИТС. У оквиру исте одржано је предавање на тему "Сондермајери родом Пољаци али срцем Срби". Предавање је одржао г-дин Горан Вилић, директор Музеја Јадра из Лознице и аутор истоимене изложбе . Свечаној седници Скупштине СИТС присуствовале су бројне званице, представници више институција са којима СИТС сарађује: председник Инжењерске академија Србије проф. др Илија Ћосић са члановима Председништва, председница Инжењерске коморе Србије г-ђа Марица Мијајловић, представници министарстава и факултета са којима СИТС сарађује, директори појединих института и други угледни званичници.

На свечаној седници Скупштине извршена је и додела признања за 2019. годину. Највеће признање СИТС Златна ИТ плакета додељена је проф. др Мијомиру Павловићу. За најбоље ИТ организације проглашени су Друштво за КГХ и Удружење инжењера Пиротског округа.

За најбољу ИТ публикацију проглашени су Часопис "Техника" издавача Савеза инжењера и техничара Србије, монографија "Железничко-друмски мост преко Дунава у Новом Саду" аутора Александра Бојовића, дипл.инж, издавач Удружење "Изградња", књига "50 година Међународног конгреса и изложбе КГХ (1970-2019)", издавач Друштво за КГХ. На седници су додељена и признања заслужни и почасни члан СИТС.

Додељена су признања и награђенима на Конкурсу "Стазама Николе Тесле". Прва награда додељена је др Стевану Острогонцу, друга проф. др Марији Благојевић, трећа Милошу Ђорђевићу мастер. инж.  

Након седнице свечано је отворена изложба Музеја Јадра из Лознице "Сондермајери родом Пољаци али срцем Срби".Отварању изложбе присуствовали су и чланови породице Тадије Сондермајера. Изложба ће у просторијама СИТС бити отворена за јавност до 1. марта од 10 до 17 часова. 

Галерија слика  

Одржане радна и свечана седница Скупштине СИТС

Радна седница Скупштине СИТС одржана је у петак 8. фебруара 2019. године. Седници су, поред чланова Скупштине, присуствовали и чланови Управног и Надзорног одбора и Суда части СИТС.

У складу са Дневним редом на седници је размотрен и усвојен Извештај и раду и пословању СИТС у 2018. години. Размотрени су и извештаји о раду колективних чланица СИТС у претходној години. Председник СИТС др Игор Марић је у свом уводном излагању извршио рекапитулацију свега што је реализовано у претходној години, са посебним акцентом на активностима које су предузете на обележавању јубилеја СИТС.

Размотрен је и усвојен и Програм и план рада СИТС у 2019. години, а размотрене су и планиране активности чланица. Усвојен је Извештај Надзорног одбора о раду и пословању СИТС у 2018. години.

Након радне одржана је и свечана седница Скупштине СИТС. У оквиру исте одржано је предавање на тему "Никола Тесла први почасни члан Удружења српских инжењера". Предавање је одржао г-дин Братислав Стојиљковић виши кустос Музеја Николе Тесле.У присуству бројних званица, представника више институција са којима СИТС сарађује, додељена су признања за Најбољу ИТ организацију и Најбољу ИТ публикацију. 

За најбоље „ИТ организације“ у 2018. години проглашени су Савез машинских и електотехничких инжењера и техничара Србије и Удружење архитеката Србије. Признања су примили др Милован Живковић председник СМЕИТС и проф. др Иван Рашковић из УАС.

За најбољу „ИТ публикацију“ проглашен је часопис „Текстилна индустрија“, издавача Савеза инжењера и техничара текстилаца Србије. Признање је примила главна и одговорна уредница часописа проф. др Снежана Урошевић.

Овом приликом уручене су и повеље и захвалнице поводом јубилеја 150 година СИТС и то:

Повеље:

Др Миловану Живковићу председнику Савеза машинских и електротехничких инжењера и техничара Србије, проф. др Мијомиру Павловићу председнику Удружења инжењера  Србије за корозију и заштиту материјала и Богдану Ћосовићу дугогодишњем потпредседнику Савеза инжењера и техничара Југославије и Југословенске инжењерске академије.

Захвалнице

Проф. др Бошку Рашуу, одговорном уреднику сепарата "Машинство" у часопису "Техника", проф. др Вују Дрндаревићу  одговорном уреднику сепарата "Електротехника" у часопису "Техника" и мр Зорану Пендићу, одговорном уреднику сепарата "Квалитет IMС, стандардизација и метрологија" у часопису "Техника". 

У име награђених захвалио се проф. Иван Рашковић. 

Галерија слика  

Oдржана радна и свечана седница Скупштине СИТС чиме је започело обележавање великог јубилеја 150 година постојања и успешног рада

Радна седница Скупштине СИТС, којој су присуствовали и чланови Управног и Надзорног одбора СИТС и Суда части, одржана је у петак 02. фебруара 2018. године.  Након радног дела на коме су разматрани Извештаји о раду и пословању, као и Програм и план рада за 2018. годину, одржана је свечана седница Скупштине СИТС.

На свечаној седници Скупштине СИТС, која је уследила одмах након радног дела, уз присуство бројних еминентних гости, представника министарстава, Универзитета, Инжењерске академије Србије, и др. извршена је додела признања.

Др Игор Марић, председник СИТС је у уводном говору презентовао најзначајније активности СИТС и његових чланица у претходном периоду и указао на неке основне правце деловања у 2018 години.

Додељене су три Златне "ИТ" плакете и то проф. др Милету Шиљку, проф. др Новаку Недићу и г-дину Александру Бојовићу.

За најбоље инжењерско техничарске организације проглашени су Савез грађевинских инжењера Србије и Удружење инжењера и техничара општине Параћин.

Додељена су и признања за најбољу инжењерско техничарску публикацију, као и признања и заслужни и почасни члан СИТС појединцима који су допринели раду и промовисању инжењерско техничарске организације Србије.

Поред ових признања, а у склопу обележавања великог јубилеја 150 година постојања и успешног рада СИТС, додељена су и признања за најбољу иновативну идеју у оквиру Конкурса „Стазама Николе Тесле“, који је СИТС покренуо са намером да се подстакне иноваторство у области техничких струка и анимирају млади иноватори.

Добитници признања су Марта Аврамовић, Бранислав Поповић и Немања Глигоријевић.

Цео догађај је увеличан пратећим изложбама:

- Изложба првонаграђених радова на Урбанистичко-архитектонском конкурсу дела Макишког поља, Урбанистичко-архитектонском конкурсу за део Блока 13 у Новом Београду, Урбанистичко-архитектонском конкурсу за Блок 18 у Новом Београду и Конкурсу за рад који ће нас представљати на Бијеналу архитектуре у Венецији 2018. године у организацији Удружења архитеката Србије.

-Изложба "Теслина визија интернета" аутора Лазара Бошковића.  

Овим догађајем је започето свечано обележавање јубилеја, које ће се наставити бројним активностима током целе 2018. године.  

Галерија слика 


 

Консултативна седница Скупштине СИТС

У Пожаревцу је, у свечаној сали Градског здања, 20. октобра 2017. године одржана консултатитвна седница Скупштине Савеза инжењера и техничара Србије, којој су присуствовали и чланови Управног и Надзорног одбора и Суда части.

Домаћин ове седнице је била колективна чланица СИТС, Савез друштава инжењера и техничара града Пожаревца. 

У оквиру Дневног реда седнице разматран је и Извештај о предузетим активностима у вези прославе 150 годишњице инжењерских асоцијација у Србији. Др Игор Марић, председник СИТС је упознао присутне чланове Скупштине да је Извршни одбор Српске академи0је наука и уметности након консултације са Оделењем за техничке науке САНУ прихватио да буде покровитељ прославе овог значајног јубилеја. 

Чланови Скупштине су размотрили програм прославе и начин на који колективне чланице могу да партиципирају у истом. 

Генерални секретар СИТС проф. др Часлав Лачњевац је чланове Скупштине информисао о активностима које су планиране у наредном периоду, а које су везане за даљи рад асоцијације, њено оснаживање и проширивање активности.

Након консултативне седнице руководство и чланове Скупштине СИТС, у свечаном салону градског здања, примио је г-дин Бојан Илић, председник Скупштине града Пожаревца. Он је изразио задовољство што се прва седница Скупштине СИТС која се одржава ван Београда, одржава управо у Пожаревцу. Истакао да да Пожаревачка подружница СИТС, у својим редовима окупља врхунске стручњаке, који су своју умешност показали ван града и округа, а одржавање Скупштине српског Савеза, у локалној самоуправи виђено је као прилика да се струка из свих области промовише као основа за напредак Пожаревца.

Председник СИТС др Игор Марић се захвалио на гостопримству и истакао да је инжењерство у Србији увек представљало веома значајну активности и да у наредном периоду треба да заузме још значајније место. У том смислу треба посматрати и прославу значајног јубилеја 150 година инжењерских асоцијација у Србији.

Председник СДИТ Пожаревац г-дин Милутин Станковић је истакао задовољство што се Скупштина СИТС одржава у Пожаревцу. Он је изнео да СДИТ града Пожаревца постоји 38 година и да има јако добру сарадњу са локалном самоуправом, да аплицирају за различите пројекте и да су веома активно друштво које ће до краја године организовати три стручно научна скупа. 

Чланови Скупштине су након пријема управо присуствовали 5 Сајму енергетске ефикасности, који је у организацији Савеза друштава инжењера и техничара града Пожаревца, одржан у КЦ Пожаревца.  Покровитељ Сајма је био град Пожаревац. На Сајму су еминентани стручњаци одржали предавања по позиву чији циљ је био да информишу стручну и ширу јавност о тренутном стању на пољу енергетске ефикасности, будућим правцима развоја, могућностима улагања и коришћења обновљивих извора енергије на подручју Браничевског округа и ширем подручју.

Након Сајма чланови Скупштине су упознати са радом Термоелектране и копова Костолац, посетили су коп Дрмно и археолошки локалитет Виминацијум. 

Галерија слика 

 Седница Скупштине СИТС - март 2017. године

Седница Скупштине СИТС, којој су присуствовали и чланови Управног и Надзорног одбора СИТС и Суда части, одржана је у петак 31. марта 2017. године.

На седници Скупштине размотрени су и усвојени Извештај и раду и пословању СИТС у 2016. години, Програм и план рада СИТС за 2017. годину, као и Извештај Надзорног одбора о раду и пословању СИТС за 2016. годину.

Размотрени су и Извештаји о раду за 2016. годину колективних чланица СИТС и Програми и планови рада чланица за 2017. годину.

Усвојен је предлог новог Правилника о признањима СИТС, као и допуне Статута СИТС.

На седници Скупштине је изабрано и ново руководство СИТС на мандатни период од четири године.

За председника Савеза инжењера и техничара Србије изабран је др Игор Марић председник Удружења aрхитеката Србије.

За потпредседника Савеза инжењера и техничара Србије изабран је др Милован Живковић, председник Савеза машинских и електротехничких инжењера и техничара Србије.

За чланове Управног одбора изабрани су:

 1. проф. др Иван Алексић, редовни професор Грађевинског факултета у Београду, Савез геодета Србије
 2. мр Зоран Пендић, руководилац Развојног центра СИТС
 3. Милутин Станковић, дипл.инж, председник Савеза друштава инжењера и техничара града Пожаревца
 4. Драгослав В. Радисављевић, дипл.инж, председник Савеза за заштиту на раду Војводине.

На свечаној седници Скупштине СИТС, која је уследила одмах након радног дела, уз присуство бројних еминентних гости, представника министарстава, Инжењерске академије Србије и др. извршена је додела признања.

Др Игор Марић, председник СИТС је у уводном говору презентовао најзначајније активности СИТС и његових чланица у 2016. години и указао на неке основне правце деловања у 2017. години.

Додељене су три Златне "ИТ" плакете и то проф. др Зорану Петковићу, Владимиру Денићу и проф. др Стевану Прохаски. За најбољу инжењерско техничарску организацију проглашен је Савез заштите на раду Војводине, а за најбоље инжењерско техничарске публикације

Додељена су и признања заслужни и почасни члан СИТС појединцима који су допринели раду и промовисању инжењерско техничарске организације Србије.

 

 

Седница Скупштине СИТС - март 2016. године  

Седница Скупштине СИТС, којој су присуствовали и чланови Управног и Надзорног одбора СИТС и Суда части, одржана је 04. марта 2016. године.

На седници Скупштине размотрени су и усвојени Извештај и раду и пословању СИТС у 2015. години, Програм и план рада СИТС за 2016. годину, као и Извештај Надзорног одбора о раду и пословању СИТС за 2015. годину.

Размотрени су и Извештаји о раду за 2015. годину колективних чланица СИТС и Програми и планови рада чланица за 2016. годину.

На свечаној седници Скупштине СИТС, која је уследила одмах након радног дела, уз присуство бројних еминентних гости, представника министарстава, Инжењерске академије Србије председника проф. др Љубише Кузовића са сарадницима, и др. извршена је додела признања.

Проф. др Часлав Лачњевац председник СИТС је у уводном говору презентовао најзначајније активности СИТС и његових чланица у 2015. години и указао на неке основне правце деловања у 2016. години. Награђени су Друштво за процесну технику СМЕИТС, које је проглашено за најбољу инжењерско техничарску организацију у 2015. години, као и мр Радмило Иванковић као аутор публикације "Великани српске науке на размеђи XIX и XX века" која је проглашена за најбољу инжењерско техничарску публикацију у 2015. години, а додељена су и признања заслужни и почасни члан СИТС појединцима који су допринели раду и промовисању инжењерско техничарске организације Србије.

Издавање Потврде о јавном објављивању редовног годишњег финансијског извештаја и документације за период од 01.01.2014. до 31.12.2014. 

Агенција за привредне регистре, Регистар финансијских извештаја је издао Савезу инжењера и техничара Србије Потврду о јавном објављивању редовног годишњег финансијског извештаја и документације за период од 01.01.2014. до 31.12.2014. године.

Редовни годишњи финансијски извештај за период 01.01.2014. до 31.12.2014. и документација из члана 34. Закона о рачуноводству (Службени гласник РС, бр. 62/2013) достављени су од стране Савеза инжењера и техничара Србије Агенцији за привредне регистре - Регистру финансијских извештаја дана 23.03.2015. и евидентирани под бројем ФИН 7536/2015.

У поступку провере успуњености услова за јавно објављивање утврђено је да је предметни извештај потпун и рачунски тачан, те да је уз тај извештај достављена комплетна документација прописана Законом, па су исти дана 25.09.2015. године уписани у Регистар и јавно објављени на интернет страници Агенције. 

Седница Скупштине СИТС - фебруар 2014. године   

Седница Скупштине СИТС, којој су присуствовали и чланови Управног и Надзорног одбора СИТС и Суда части, одржана је 21. фебруара 2014. године.

На седници Скупштине размотрени су и усвојени Извештај и раду и пословању СИТС у 2013. години, као и Програм и план рада СИТС за 2014. годину. Размотрени су и Извештаји о раду за 2013. годину колективних чланица СИТС и Програми и планови рада чланица за 2014. годину.

У колективно чланство СИТС примљени су:

Проглашени су добитници признања СИТС за 2013. годину, изабрани на основу предлога које су доставиле колективне чланице СИТС и други предлагачи. 

На свечаној седници Скупштине СИТС, која је уследила одмах након радног дела, уз присуство бројних еминентних гости, представника министарстава, Инжењерске академије Србије председника проф. др Љубише Кузовића са сарадницима, Инжењерске коморе Србије председника и потпредседника Управног одбора Коморе господе Милована Главоњића и Глигора Обреновића и других институција, извршена је додела признања.

Седница Скупштине СИТС - фебруар 2013. године   

Седница Скупштине СИТС, којој су присуствовали и чланови Управног и Надзорног одбора СИТС и Суда части, одржана је 22. фебруара 2013. године.

На седници Скупштине размотрени су и усвојени Извештај и раду и пословању СИТС у 2012. години, као и Програм и план рада СИТС за 2013. годину. Размотрени су и Извештаји о раду за 2012. годину колективних чланица СИТС и Програми и планови рада чланица за 2013. годину.

У колективно чланство СИТС примљено је Удружење инжењера грађевинарства, геотехнике, архитеката и урбаниста "Изградња".

Проглашени су добитници признања СИТС за 2012. годину, изабрани на основу предлога које су доставиле колективне чланице СИТС и други предлагачи.

На свечаној седници Скупштине СИТС, која је уследила одмах након радног дела, уз присуство бројних еминентних гости, представника министарстава, Инжењерске академије Србије, Инжењерске коморе Србије и других институција, свечано је обележен јубилеј 145. година постојања и успешног рада Савеза инжењера и техничара Србије и извршена је додела признања.

У свечаном делу програма учествовао је Академски хор “Collegium musicum“, а рад свечане седнице Скупштине СИТС и доделу признања пропратила је и Радио телевизија Србије.

Седница Скупштине СИТС - фебруар 2012. године 

Седница Скупштине СИТС уз присуство чланова Управног и Надзорног одбора и Суда части одржана је 23. фебруара 2012. године.

На седници су усвојени Извештај о раду и пословању СИТС за 2011. годину, Извештај Надзорног одбора за 2011. годину и План и програм рада СИТС за 2012. годину. Размотрени су Извештаји о раду за 2011. годину колективних чланица СИТС и Програми и планови рада чланица за 2012. годину.

На заседању Скупштине једногласно су изабрани за председника проф. др Часлав Лачњевац, а за потпредседника др Игор Марић за нареди мандатни период од 4 године.

Скупштина је за нове чланове Управног одбора Савеза изабрала др Милована Живковића и проф. др Ивана Алексића, док је досадашњим члановима Милосаву Анђелковићу и Зорану Пендићу продужен мандат у наредне 4 године.

   Управни одбор у наредном 4 годишњем мандату радиће у следећем саставу:

  За чланове Надзорног одбора СИТС изабрани су:

 1. мр Бранко Илић, Савез инжењера и техничара текстилаца Србије, за председника;
 2. Богдан Влаховић, СИТС
 3. Петар Ковачевић, Савез пољопривредних инжењера и техничара Србије;
 4. Ђорђо Симанић, Привредна комора Београда,
 5. мр Горан Живанчевић, Савез друштава инжењера и техничара Лознице
     а за чланове Суда части СИТС:
 1. мр Зоран Поповић, Удружење хемичара и технолога Србије, за председника;
 2. Гордана Миљевић, Удружење инжењера Србије за корозију и заштиту материјала,
 3. Радисав Срећковић, Друштво инжењера и техничара Крагујевац,
 4. проф. др Весна Златановић-Томашевић, Удружење инжењера Београда,
 5. Драгослав Радисављевић, Савез заштите на раду Војводине   

Проглашени су добитници признања СИТС за 2011. годину, изабрани на основу предлога које су доставиле колективне чланице СИТС и други предлагачи. На свечаној седници Скупштине СИТС, која је уследила одмах након радног дела, уз присуство бројних еминентних гости, извршена је додела признања.

Седница Скупштине СИТС  

Дана 04. фебруара 2011. године, са почетком у 11 часова, одржана је седница Скупштине СИТС, којој су присуствовали чланови Управног и Надзорног одбора и Суда части.

На седници је усвојен Извештај о раду и пословању СИТС у 2010. години, Извештај Надзорног одбора о раду и пословању СИТС за 2010. годину, као и План и програм рада СИТС за 2011. годину.

Размотрени су Извештаји о раду за 2010. годину колективних чланица СИТС и Програми и планови рада чланица за 2011. годину.

У чланство СИТС је, у статусу колективне чланице, примљено Удружење менаџмент инжењера Србије. 

Усвојен је предлог одлуке Управног одбора о изменама и допунама Статута СИТС.

ц

На свечаној седници Скупштине  СИТС, која је уследила одмах иза радног дела, и којој су присуствовали ранији председници и чланови руководства Савеза, добитници признања и бројни гости представници Министарства енергетике, Министарства инфраструктуре,  Инжењерске коморе Србије, Инжењерске академије Србије, Привредне коморе Србије и Београда, декани Машинског и Саобраћајног факултета, представници Факултета техничких наука из Новог Сада, Машинорпојекта, Саобраћајног инситута ЦИП и др извршена је додела признања награђенима.  

Признања награђенима су доделили генерални секретар СИТС господин Бранислав Вујиновић и председник СИТС господин Часлав Лачњевац.

 

Конференција Перспективе одрживости цивилног друштва у Србији  

У организацији Центра за развој непрофитног сектора у Београду ће се 01. априла 2010. године одржати национална НВО конференција "Перспективе одрживости цивилног друштва у Србији".

На конференцији ће бити разматрана издвајања из буџета Републике Србије на дотације за НВО. Биће потписана "Иницијатива за измену Контног плана и Правилника о стандардном класификационом оквиру", која ће бити достављена Министарству за финансије.

Конференцији ће у име СИТС присуствовати генерални секретар СИТС г-дин Бранислав Вујиновић.

 

Одржана Скупштина СИТС  

У петак 05. фебруара 2010. године одржана је радна и свечана седница Скупштине Савеза инжењера и техничара Србије, којој су присуствовали чланови Управног и Надзорног одбора и Суда части СИТС.

У оквиру радног дела седнице, чланови Скупштине су размотрили и усвојили Извештај о раду и пословању СИТС у 2009. години. Извештај о целокупном раду и пословању, у оквиру кога је размотрен и усвојен и финансијски извештај, указао је да су и поред тешких економских услова и негативног тренда уопште, остварени позитивни пословни резултати и да је створена солидна основа за реализацију Програма и плана рада за 2010. годину, који је Скупштина такође усвојила, као и за реализацију Финансијског плана за 2010. годину, претходно усвојеног од стране Управног одбора СИТС.

Размотрени су и Извештаји о раду и пословању чланица СИТС и План и програм рада чланица за 2010. годину. Скупштина је усвојила и извештај Надзорног одбора о раду и пословању СИТС у 2009. години.

У оквиру свечаног дела седнице Скупштине СИТС додељена су признања СИТС за Најбољу ИТ организацију Србије, за Најбољу ИТ публикацију Србије, заслужни и почасни члан СИТС.

Извршена је и презентација активности Савеза проналазача Србије, колективне чланице СИТС, у оквиру које су приказани награђивани проналасци аутора Борише Милекића, дипл.инж. и Зорана Петрашковића, дипл.инж. Организована је и пратећа изложба награђиваних проналазака.

У вечерњим сатима је одржан и традиционални Инжењерски бал. Тиме је настављена традиција обележавања Дана инжењера и техничара Србије установљеног према датуму оснивања прве организације инжењера и техничара у Србији - Техничарске дружине, фебруара 1868. године.

 

Одржана прва седница Управног одбора СИТС

Прва седница Управног одбора Савеза инжењера и техничара Србије одржана је 20. новембра 2009. године.

Управни одбор је усвојио:

Руководство и Стручна служба Савеза предузеће све конкретне и неопходне мере и активности у интересу реализације наведених одлука.

 

IX Међународни конгрес СА СМП и Привредне коморе Београда

У суботу 21.11.2009. године, у организацији СА СМП - Српске асоцијације малих и средњих предузећа и Привредне коморе Београда, у Сава центру, одржан је ИX Међународни конгрес: Изазови са којима се мала и средња предузећа сусрећу на путу ка ЕУ у време глобалне економске кризе".

Раду Конгреса је присуствовао и узео учешћа у њему генерални секретар Савеза инжењера и техничара Србије г-дин Бранислав Вујиновић.
 
 
СИТС • Савез инжењера и техничара Србије • Кнеза Милоша 7, 11000 Београд, Србија • Телефон: 011/3230-067 • емаил:office@sits.rs