Ћирилица  ·  Latinica  ·  English

40. Међународна конференција "Водовод и канализација `19" 

Ове године се, у организацији Савеза инжењера и техничара Србије, одржава јубиларна 40. по реду Међународна конференција "Водовод и канализација `19". 

Суорганизатори Конференције су ИТНМС Институт за технологију нуклеарних и других минералних сировина, Природно математички факултет из Новог Сада, Департман за хемију, биохемију и заштиту животне средине, Технолошко металуршки факултет из Београда, Катедра за неорганску хемијску технологију, Институт за водопривреду "Јарослав Черни", Инжењерска академија Србије и ИПИН Институт за примјењену геологију и водоинжењеринг из Бијељине.

Конференција се одвија под покровитељством Министарства просвете, науке и техлошког развоја Републике Србије.

Домаћин Конференција је ЈКП "Водовод и канализација" Нови Сад.

Циљ Конференције је разматрање актуелних истраживачко развојних, техничко - технолошких, економских, законских и других питања из области снабдевања водом и канализације, а све то са циљем бољег информисања и убрзанијег трансфера знања и искустава у примени савремених достигнућа и решења, као и унапређења научно-истраживачког рада и побољшања пословања предузећа водовода и канализације.

Тематика 

1. Изворишта воде за пиће

2.  Дистрибуција и потрошња воде за пиће

3.  Екологија и заштита

4.  Пречишћавање отпадних вода

5.   Канализациони системи

6. Санација канализација и водовода техникама без ископавања и увођење нових материјала

7. Модернизација и реструктуирање јавних комуналних предузећа водовода и канализације

8.  Дипломски, мастер и докторски радови студената

Конференција се одржава од 1. до 4. октобра 2019. године у Новом Саду Хотел "Путник".  

Рок за пријаву радова је 31. мај 2019. године, а рок за доставу коначних верзија радова је 20 август 2019. године.

Све информације везано за Конференцију могу се добити у Савезу инжењера и технира Србије тел. 011/3230-067 office@sits.rs  

Друго саопштење

Пријава  

Спонзори 40. Међународне конференције
"Водовод и канализација `19"

ALIAXIS 

 
Omnidata 

SUPERLAB

 MAKCMC
 CWG

  WIG

  Valman 

 

 GRUNDFOS

 PA-El

 

PLATIVO

PIMI

 

  IMPULS HEMIJA

 

 

 MIGROS

 

 ECO CLEAN DISTRIBUTIONS

 

 

 

  Извештај са 39. Међународног стручно научног скупа "Водовод и канализација `18"

39. Међународни стручно научни скуп "Водовод  и канализација`18"  у организацији Савеза инжењера и техничара Србије, одржан је Ваљеву, у хотелима "Гранд" и "Нарцис" у периоду од 9 - 12. октобра 2018. године.

Скуп је одржан под покровитељством Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије, а суорганизатори скупа су били Инжењерска академија Србије, ЈКП " Београдски водовод и канализација" Институт за технологију нуклеарних и других минералних сировина - ИТНМС, Институт за водопривреду "Јарослав Черни", ИПИН Институт за примјењену геологију и водоинжењеринг, Бијељина, Саобраћајни институт ЦИП. Скуп је помогла и Инжењерска комора Србије. Домаћини скупа су били ЈКП  "Водовод"  Ваљево и ЈП "Колубара Стубо-Ровни" Ваљево.

Циљ скупа је био да се кроз разматрање актуелних техничко - технолошких, истраживачко - развојних, економских, законских и других питања из области снабдевања водом и каналисања допринесе убрзанијем трансферу знања, информисању, примени савремених достигнућа и решења, унапређењу научно-истраживачког и развојног рада и побољшању пословања предузећа водовода и канализације и комуналних система.

Свечано отварање скупа је одржано у свечаној сали Скупштине општине Ваљево.

Учеснике скупа је у име организатора, Савеза инжењера и техничара Србије, поздравио генерални секретар, проф. др Часлав Лачњевац  и пожелео им добродошлицу, успешан рад и пријатан боравак у Ваљеву. Присутне је упознао да се овогодишњи скуп одржава у години када СИТС обележава велики јубилеј 150 година свог постојања и успешног рада. Он је указао на значај који скуп има, као и на његову дугу традицију и захвалио се ауторима радова, учесницима и излагачима који континуирано доприносе његовој препознатљивости, успешности и трајању.

Учеснике скупа је поздравио и градоначелник Ваљева г-дин др Слободан Гвозденовић и пожелео им угодан боравак у Ваљеву. Говорећи о Ваљеву, граду домаћину скупа, он је истакао да се скуп одржава у граду којег називају српском Светом гором и кога окружују значајни манастири Лелић, Ћелије, Пустиња, као и граду у чијем окружењу се одиграла  чувена Колубарска битка. Учесницима је пожелео успешан рад, наводећи да је посао који обављају одговоран и да тражи стално праћење струке, иновирање знања и усавршавање.

Учесницима скупа се обратио и председник СИТС др Игор Марић. У свом излагању, др Марић је истакао да га радује велики одзив учесника на скупу, што показује да су инжењери заинтересовани за размену знања и перманентну едукацију, са једне стране, а са друге стране показује да инжењерство постаје актуленије него што је било у претходном периоду. Он је учеснике упознао и са активностима које је СИТС организовао у години обележавања јубилеја: Свечаном академијом која је одржана на Грађевинском факултету и Стручним скупом одржаним у Српској академији наука и уметности, као и са активностима које су у току, а које се односе на припрему изложбе, чије отварање је планирано за крај новембра у Музеју науке и технике. У овом говору осврнуо се и на недавно завршену скуштину FEANI, чији је СИТС члан.

Након поздравних говора, кратки уметнички програм извели су ученици Музичке школе "Живорад  Грбић" .

Скупу је присуствовало преко 100 стручњака који се баве предметном проблематиком. Поред учесника скупа из земље, запослених у јавно комуналним предузећима, институтима, заводима за заштиту јавног здравља, општинским управама за урбанизам, пројектантским фирмама, истом су присуствовали и стручњаци из земаља из окружења.

Од пријављених научних и стручних радова, 48 је прошло рецензију чланова Програмског одбора скупа у саставу проф. др Часлав Лачњевац, (председник), проф. др Срђан Колаковић, проф. др Срђан Рончевић, проф. др Рада Петровић, проф. др Славка Станковић, др Мирјана Стојановић, доц. др Драган Милићевић, проф. др Радомир Капор, Душан Ђурић, дипл.инж, Зоран Матић, дипл. инж, проф. др Горан Секулић, проф. др Васо Новаковић, проф. др Сречо Павлин, проф. др Фехим Кораћ, проф. др Драгица Чамовска, проф. др  Кирил Лисичков и проф. др Филип Кокаљ.

Радни део скупа се одвијао у оквиру преподневних и послеподневних сесија на којима су радови презентовани, од стране еминентних стручњака из ове области, аутора из земље и иностанства. Излагања аутора је пратила одговарајућа стручна расправа, где је учесницима скупа било омогућено да се детаљније упознају са проблематиком обрађеном у презентованим радовима.

Другог дана скупа између две сесије, учесницима скупа је организован обилазак Народног музеја и Модерне галерије Ваљево.

У оквиру скупа организован је Округли сто са темама: "Нацрт Закона о води за људску употребу-мутна вода на извору", "Квалитет сеоских водовода датих на управљање ЈКП "Водовод Ваљево" и "Локални водни објекти града Краљева и околине".

На Округлом столу посебна пажња је била посвећена теми "О Нацрту Закона о водама" где је пристутне упознао са садашњим актуелностима др Небојша Вељковић, начелник за мониторинг квалитета воде из Агенције за заштиту животне средине, Београд. Координатори Округлог стола били су проф. др Часлав Лачњевац, мр Зоран Пендић и мр Богдан Влаховић.

Последњег дана одржавања скупа за учеснике је организован обилазак манастира Лелић, где су могли да се упознају са радом и животом нашег епископа Николаја Велимировића, као и обилазак бране "Стубо Ровни" у организацији домаћина скупа ЈП "Колубара Стубо-Ровни" Ваљево.

У оквиру одржавања скупа организована је и пратећа изложба опреме на којој су презентовани производни програми и програми услуга фирми из земље и окружења.  Главни спонзори скупа су били фирме "Kolektor sisteh doo" Љубљана, "Јugokaolin doo" Београд,  "HidroGeoEko"  Београд,"Krušik plastika doo"  Осечина, док су спонзори скупа биле фирме "Omnidata" Шабац, "Аrmas doo" Сопот "Superlab" Београд  "MAK- CMC Тehnologije vode" Љубљана  "V-Elin" Чаковец , "Hanna instruments" Београд, "Еco clean doo" Београд и "Plativoo" Футог.

Сви радови презентовани на скупу су публиковани у оквиру Зборника радова, а учесницима су подељени и сертификати о учешћу на скупу. Овогодишњи скуп је одржан на високом нивоу и постигнут је значајан напредак у односу на претходне, са већим бројем учесника из иностранства и бољим квалитетом изложених радова.

Посебну захвалност за успешну реализацију скупа изражавамо домаћинима г-дину Ђорђу Милановићу директору ЈП "Колубара Стубо-Ровни" Ваљево и директору ЈКП "Водовод Ваљево" г-дину Зоран Митровићу, као и њиховим сарадницима.

Галерија слика 

Спонзори 39. Међународног стручно научног скупа "Водовод и канализација`18" 

Главни спонзори Скупа  

 HidroGeoEko inženjering   

 

 

JUGOKAOLIN

  

KOLEKTOR -SISTEH

 

Крушик-пластика   

 

   

СПОНЗОРИ СКУПА

ALIAXIS 

 

 V-ELIN doo


   
 MAKCMC


 SUPERLAB


 CWG

ARMAS

 

 Omnidata 

 HANNA INSTRUMENTS

 

   
   

 

Извештај са 38. Међународног стручно научног скупа "Водовод и канализација `17"

38. Међународни стручно научни скуп „Водовод и канализација`17“, у организацији Савеза инжењера и техничара Србије, одржан је Крагујевцу, хотел „Шумарице“ у периоду од 10-13.10.2017. године.

Скуп је одржан под покровитељством Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије, а суорганизатори скупа су били Инжењерска академија Србије, ЈКП „Београдски водовод и канализација“, Инжењерска комора Србије, Институт за технологију нуклеарних и других минералних сировина - ИТНМС, Институт за водопривреду „Јарослав Черни“, ИПИН Институт за примјењену геологију и водоинжењеринг, Бијељина и Саобраћајни институт ЦИП. Домаћин скупа је био ЈКП „Водовод и канализација“ Крагујевац.

Циљ скупа је био да се кроз разматрање актуелних техничко - технолошких, истраживачко - развојних, економских, законских и других питања из области снабдевања водом и каналисања допринесе убрзанијем трансферу знања, информисању, примени савремених достигнућа и решења, унапређењу научно-истраживачког и развојног рада и побољшању пословања предузећа водовода и канализације и комуналних система.

Учеснике скупа је у име организатора, Савеза инжењера и техничара Србије, поздравио генерални секретар, проф. др Часлав Лачњевац и пожелео им добродошлицу, успешан рад и пријатан боравак у Крагујевцу. Он је указао на значај који овај скуп има и на његову дугу традицију и захвалио се ауторима радова и учесницима који доприносе његовој актуелности и трајању. Присутне је упознао и са детаљима везаним за предстојећи велики јубилеј 150 година СИТС и начине на које ће исти бити обележен.

Учесницима скупа се обратио и г-дин Ивица Момчиловић заменик градоначелника Крагујевца . Он је изнео да је град Крагујевац почаствован приликом да угости један овако еминентан и озбиљан скуп чији је домаћин ЈКП „Водовод и канализација“ Крагујевац. Истакао је да је, узимајући у обзир окружење у коме живимо и брзи развој технологија и привреде и у нашој земљи и у земљама у окружењу, који има утицаја на животну средину, потребно да сви ми подигнемо нашу свест на виши ниво и да се потрудимо да генерацијама које долазе сачувамо здраву и чисту пијаћу воду. У том смислу је изнео да се нада да ће скуп резултирати и предлозима који ће утицати не само на свест свих нас, већ и на законску регулативу коју је можда потребно и мењати у одређеним сегментима, како би сачували животну средину и воду оставили здраву и чисту. 

У име домаћина скупа, ЈКП „Водовод и канализација“ Крагујевац, учеснике скупа је поздравио и званично и отворио скуп генерални директор г-дин Небојша Јаковљевић. Он је презентовао активности ЈКП „Водовод и канализација“ Крагујевац, постигнуте резултате, као и планове за даље рад. Изнео је да је за крагујевачки ЈКП „Водовод и канализација“ од значаја, што ће на скупу кроз седам радова чији су аутори стручњаци из овог јавно комуналног предузећа, бити по први пут омогућено да се учесници скупа упознају са свим карактеристикама њиховог рада, као једног сложеног система који има дистрибутивни систем у дужини од 600 km, 400 km канализационе мреже, као и систем за пречишћавање отпадних вода.

Првог радног дана скупа, имали смо посебну част и задовољство да угостимо и министра за заштиту животне среднине г-дина Горана Тривана, који се обратио учесницима скупа. Министар Триван је посебан акценат ставио на решавање проблема прикупљања и прераде отпадних вода, указујући да се решавањем тога проблема решава и проблем загађености земљишта, квалитета хране и подземних вода. To је један од највећих послова који очекује Србију у наредном периоду и на чијој реализацији ће морати да се ангажују осим ресорног министарства и локалне самоуправе, које ће у припреми пројеката и тражењу иностраних средстава имати подршку министарства.

Скупу је присуствовало око 150 стручњака који се баве овом проблематиком. Поред учесника скупа из земље, запослених у јавно комуналним предузећима, институтима, заводима за заштиту јавног здравља, општинским управама за урбанизам, пројектантским фирмама, истом су присуствовали и стручњаци из земаља из окружења.    

Од пријављених научних и стручних радова, 53 је прошло рецензију чланова Програмског одбора скупа у саставу проф. др Часлав Лачњевац, (председник), проф. др Срђан Колаковић, проф. др Срђан Рончевић, проф. др Рада Петровић, проф. др Славка Станковић, др Мирјана Стојановић, доц. др Драган Милићевић, проф. др Радомир Капор, Душан Ђурић, дипл.инж, Зоран Матић, дипл. инж, проф. др Горан Секулић, проф. др Васо Новаковић, проф. др Милан Сак-Боснар, проф. др Фехим Кораћ, проф. др Драгица Чамовска, проф. др Филип Кокаљ, проф. др Кирил Лисичков.

Радни део скупа се одвијао у оквиру преподневних и послеподневних сесија на којима су радови презентовани, од стране еминентних стручњака из ове области, аутора из земље и иностанства. Излагања аутора је пратила одговарајућа стручна расправа, где је учесницима скупа било омогућено да се детаљније упознају са проблематиком обрађеном у презентованим радовима.

У оквиру скупа организован је Округли сто са темама: „Безбедност и сигурност водоводних система“ и „Сеоски водоводи“. Координатори Округлог стола су били проф. др Часлав Лачњевац и мр Богдан Влаховић.

Последњег дана одржавања скупа за учеснике је организована посета Крагујевцу са обиласком најважнијих историјских знаменитости града, међу којима је и музеј Стара ливница, као и обилазак Постројења за пречишћавање отпадне воде Цветојевац, које послује у оквиру ЈКП „Водовод и канализација“ Крагујевац.

У оквиру одржавања скупа организована је и пратећа изложба опреме на којој су презентовани производни програми и програми услуга фирми из земље и окружења. Главни спонзори скупа су били фирме HidroGeoEko, Valman, Krohne i Aliaxis док су спонзори скупа биле фирме Omnidata, Superlab, MAKCMC, IND EKO, V-Elin, Alpeng, Prominent, Dipar, Poliester cevi.

Сви радови презентовани на скупу су публиковани у оквиру Зборника радова, а учесницима су подељени и сертификати о учешћу на скупу. Овогодишњи скуп је представљао значајан напредак у односу на претходне, са већим бројем учесника из земље и иностранства и бољим квалитетом изложених радова.

За успешну реализацију скупа посебну захвалност изражавамо г-дину Небојши Јаковљевићу генералном директору ЈКП „Водовод и канализација“ Крагујевац и његовим сарадницима.

Галерија слика   

Други о скупу 

 Министарство заштите животне средине Републике Србије 
 
 Град Крагујевац   

 iKragujevac
 

СПОНЗОРИ
38. Међународног стручно научног скупа
 "Водовод и канализација`17" 

ГЛАВНИ СПОНЗОРИ СКУПА

 

HidroGeoEko inženjering  

 

Krohne Gmbh   

 

 Valman   

 

 WIG

 

 ALIAXIS 

 

 

 

СПОНЗОРИ СКУПА

 

 

 

Omnidata 

 

 V-ELIN doo

 

 

 

 IND-EKO    

 

 

 

Sigma Hlorogen   

 

 

 

 SCHIEBEL AKTUATORI DOO

 

 

 

MAKCMC

 

 

 

SUPERLAB

 

 

 ALPENG

 

 

 

ProMinent

 

 

Poliester

 

DIPAR

 

 


 

 

 

 
 
 
СИТС • Савез инжењера и техничара Србије • Кнеза Милоша 7, 11000 Београд, Србија • Телефон: 011/3230-067 • емаил:office@sits.rs