Ћирилица  ·  Latinica  ·  English

Експланаторни скрининг за Поглавље 29 - Царинска унија

Сарадница РЦ СИТС Душица Николић присуствововала је 26. и 27. марта 2014. године директном преносу експланаторног аналитичког прегледа усклађености законодавства Републике Србије са правним тековинама ЕУ (скрининг) за Поглaвљe 29 (Царинска унија). Интернет пренос, који је одржан у Београду у просторијама Министарства финансија, организовала је Канцеларија за сарадњу са цивилним друштвом у сарадњи са овим Министарством.  Преговарачку групу за царинску унију су водили представници Министарства финансија.  

Правне тековине ЕУ у овом поглављу састоје се углавном од инструмената којима се обезбеђује функционисање царинске уније, као и ефикасна заштита и контрола спољних граница. Без царинске уније ЕУ, заједничка трговинска политика и развој Европске уније, њено заједничко пољопривредно тржиште и ефикасна координација економских и монетарних политика – не би били могући.

Појам царинска унија подразумева простор у коме не постоје унутрашње препреке кретању робе, а на робу која улази из трећих земаља примењују се заједничка правила, царине и квоте.

Представници Европске комисије су током два дана представили 68 кључних прописа ЕУ у области царине. Листу ових најважнијих прописа којима је уређена Царинска унија ЕУ  и презентације којима   су прописи били представљени,  Европска комисија је доставила српској страни пре одржавања експланаторног скрининга. Скрининг се одвијао кроз следеће области:

Треба истаћи, да Србија, као држава кандидат, мора да обезбеди неопходне капацитете за примену и спровођење прописа ЕУ, укључујући и повезивање са одговарајућим (интегрисаним) информационим царинским системима ЕУ. На крају састанка констатовано је да је Република Србија у великој мери усклађена са законодавством ЕУ у области царине, док је билатерални скрининг за ово преговарачко поглавље заказан за 3. и 4. јун 2014. године.

Детаљније
 
 
СИТС • Савез инжењера и техничара Србије • Кнеза Милоша 7, 11000 Београд, Србија • Телефон: 011/3230-067 • емаил:office@sits.rs